Begin 2019 werd bekend dat we ook in 2018 weer massaal auto’s hebben geïmporteerd uit het buitenland. Het auto import nieuws blijft zo elkaar jaar een beetje hetzelfde: de groei blijft er in zitten. Uit welke landen importeert de Nederlander nou de meeste auto’s? En hoeveel auto’s zijn dat? Kunnen we ook trends constateren in de modellen auto’s die steeds aantrekkelijker zijn om te importeren? We zetten een aantal feiten op een rijtje.

Auto’s importeren steeds populairder

In 2018 werden 168.301 gebruikte personenauto’s geïmporteerd tegenover 140.164 personenauto’s in het jaar daarvoor. Dat is een stijging van liefst 20,1% en het lijkt erop dat deze groei zich voort blijft zetten in de jaren die zullen komen. Het liefst importeren we auto’s uit onze buurlanden: waarschijnlijk vanwege praktische redenen (het is dichterbij en we hebben niet zo veel taalproblemen) maar ook vanwege het grote aanbod wat beide landen herbergen. Vooral Duitsland is populair: liefst 62,7% van de geïmporteerde auto’s komt uit Duitsland (bron: easyimport.nl), gevolgd door 18,6% uit België. Op gepaste afstand met enkele procenten vinden we landen als Frankrijk, Spanje en Italië.


Wat voor auto’s kiest de Nederlander om te importeren?

De helft van de geïmporteerde auto’s is jonger dan 5 jaar, maar er was ook een sterke groei zichtbaar bij auto’s in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar. Ondanks het dieselschandaal werden veel Volkswagen geïmporteerd, maar ook Audi’s, Toyota’s, Kia’s, Mazda’s, Mitsubishi’s en BMW’s worden met liefde en plezier geïmporteerd. De groeicijfers waren het beste voor de VW Passat (86% groei) en de Renault Captur (79%). Toch blijven andere modellen zoals de Volkswagen Golf en Volkswagen Polo het populairste om te importeren, gevolgd door de Opel Corsa, Toyota Yaris en de BMW 3-series.

Leestip: Easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/

De komende jaren: rooskleurig

Doordat het er niet naar uitziet dat autorijden goedkoper zal worden in Nederland, is de verleiding om een auto over de grens te halen steeds groter. Ook de BPM zal omlaag gaan waardoor het importeren van auto’s goedkoper lijkt te worden. Ook de komende jaren zal de import dus naar verwachting blijven toenemen.