De mythes rondom elektrische auto’s

Bmw, Bmwi3, I3, Auto, Ev, Elektrisch, Sedan, Buitenkant

Elektrische auto’s nemen langzaamaan de weg over. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto in plaats van een benzine of diesel auto zodra ze zakelijk leasen. Echter is er nog steeds een grote groep mensen die aarzelend kijken naar deze overstap. Dit komt mede door vele mythes die verbonden zijn aan elektrische auto’s. Dit artikel zal deze mythes bespreken en ze voor eens en altijd ontkrachten.

Lang wachten tot de auto is opgeladen

Tijd is geld en hierdoor heeft niemand zin om te zitten wachten totdat de auto is opgeladen. Dit wordt dan ook als een van de grootste nadelen gezien van een elektrische auto. Echter duurt dit wachten helemaal niet zo lang. Zo kan 30 minuten opladen al resulteren in een opgeladen motor voor 12 uur. De Nissan Leaf, bijvoorbeeld, laadt 20km op per minuut. Daarnaast laden de meeste eigenaren van een elektrische auto de auto ’s nachts op, waardoor dit probleem niet snel voorkomt.

Te weinig oplaadpunten

Deze mythe was in het verleden geen mythe. Echter zijn er tegenwoordig wel genoeg oplaadpunten. Zo telt Nederland 81.000 laadpalen, waarvan meer dan 3000 snel laders. Nederland heeft dan ook de grootste laaddichtheid van Europa. Natuurlijk zullen er op het platteland minder laadpalen aanwezig zijn, maar zodra de auto thuis wordt geparkeerd is er altijd de mogelijkheid zelf een laadpaal aan te schaffen. De tijd van het oneindig zoeken naar een oplaadpunt is dus voorbij.

Elektrische auto’s zijn duur

Dat elektrische auto’s duurder zijn in aanschafprijs is een feit. Echter zijn deze auto’s in gebruik goedkoper dan benzine of diesel auto’s. Een elektrische auto gaat namelijk gepaard met verschillende fiscale voordelen. Je betaalt namelijk geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB).

Kort bereik

De laatste mythe die moet worden ontkracht is dat elektrische auto’s een kort bereik hebben. Ze zouden op een volle batterij alleen een korte afstand kunnen afleggen en hierdoor stapt een grote groep mensen liever niet over. Echter groeit het bereik van de elektrische auto enorm. Zo had de Tesla Model S eerst een bereik van 486km en is dit toegenomen tot 663km. Het bereik van een elektrische auto zal dus blijven groeien en op een gegeven moment vergelijkbaar zijn met een benzine of diesel auto.

Een elektrische auto kent dus vele mythes, die echter niet altijd waar blijken te zijn.Elektrisch leasen is dus zeker een optie die serieus overwogen moet worden.